Gör underverk i din trädgård

 

Tänkte att jag skulle posta två tips som kommer göra underverk i din trädgård till nästa säsong. Med dessa två hjälpmedel kommer du aldrig mer behöva  köpa gödsel.

Det första är Skrupsborren. Uppfunnen av Börje Gustavsson i Skurup. Den är ett väldigt bra redskap till att, istället för att kompostera matavfall så gräver du ner dem och återför maximalt med näring till din jord.

 

 

Börje skriver mycket om vilket resursslöseri det är att använda kompost. Men även att kompost kan vara en direkt hälsofara, bland annat att dioxin bildas i komposter.

 

Vi började att använda borren denna säsongen och märkte stor skillnad på växtligheten.

Det andra tipset  är så kallat guldvatten, att använda urin till vattningen.

Du blandar ut 1 del urin med ca 10 delar vatten.

Urinen har i test visat sig vara mycket bättre näring än annan flytande växtnäring. Något att tänka på är vissa mediciner kanske inte bryts ner i jorden. Du kan läsa lite mer här om vad man kan tänka på.

Urin innehåller mycket kväve och man ska tydligen bäst använda det i början av säsongen för att det kan ge för mycket av tillväxt och bladsättning samtidigt som mognad och knoppsättning inför hösten försenas.

 

 

Vi har inte hunnit testa det så mycket  för vi upptäckte inte guldvatten förrän i slutet av säsongen i år men vi märkte enorm skillnad på växtligheten i växthuset som då var på avtagande.
 
Ska bli spännande att se hur det blir nästa år, då blir det lite sommarbilder istället.

 

 

 
 

Kommentera här: