Gud ser allt

 
Min Farmor brukade som jag nämnt tidigare berätta historier och många av dem borde inga barn höra, som den om mannen som utmanade Gud.

Om jag inte minns fel så skulle mannen i fråga bott i min Farmors lägenheten innan. I alla fall så hade han när åskan gick öppnat fönstret på vid gavel, (farmor kunde vara dramatisk och visade hur det gått till) om du är så stor och mäktig (hyttande med handen mot himlen) varför visar du inte det då?

-Hon klapp honom på fläcken, sa Farmor, efter han slagit ihop händerna med tillbörlig dramatik.

                                                                                            ¤

Lite lustigt men i kristendomen så pratar man mycket om kärlek men deras Gud är inte speciellt kärleksfull som låter människor födas i lidande och misär för att sedan misslyckas uppfylla prästernas påfund, se fram emot ett liv efter döden i ett nytt helvete, denna gång, för evigt. Så som den ser ut idag så fattas reinkarnationsläran men också en vettig förklaring på vad som är meningen med allt detta som vi kallar livet.

Mycket av det som kristna pratar om kommer från äldre visdomar och dess innebörd är något helt annat än vad de används till inom de olika religionerna.

 

 

När jag hjälpte min mamma att städa källaren härom dagen så fann jag denna lilla bok från 1910, Varningssignaler för de unga. Bläddrade lite i den och fastnade på orden i inledningen till kapitel III:

Svaghet för det som roar, har ledt mången in på syndens väg. Förespeglingar om lycka draga till det land, där människan blifver en förlorad son; och den, som förspillt sitt lif ibland skökor är vanligtvis själf förlorad. Genom syndens återverkan på hans karaktär kan syndaren förgås, medan han lefver. Ingen förlust kan jämföras med förlusten af sig själf.

Jag kan hålla med om att ingen förlust kan jämföras med förlusten av sig själv. Tyvärr så kan inte religionerna hjälpa oss med detta då de också är en produkt av sinnet. Precis som med allt det fysiska så har religionerna i sig andlig visdom men denna är lika dold som kraften som upprätthåller universum. Genom att titta på exempelvis ett hjärta så ser vi inte den bakomliggande kraften som gör det möjligt för ett hjärta att ens existera, att det har kunnat utvecklas genom evolutionen och på så sätt skapa förutsättningar för oss att uppleva saker i denna världen, för att inte tala om hjärnan. Denna superdator som kan tränas och utvecklas.

Boken avslutas med orden:

Våra hjärtan, som äro skapade för Gud, kunna känna mer af Kristi kärlek än våra sinnen fatta. Våra sinnen äro, som speglarne i Österlandet, för dunkla att återgifva hans bild fullkomligt, men vi kunna fatta grunddragen i hans karaktär samt återgifva dem. Men vi äro blott reflektionsspeglar – nej, vi äro hans ögonstenar, innerligt bevarade, som skola återgifva de djupa, fördolda intrycken af hans eviga uppsåt, den frälsande kärlekens tankar. Men skall detta kunna förverkligas, måste vi genomlefva Pauli ord: En ande med Herren.

Jag som länge läst olika esoteriska förklaringar över Gud, Kristus och universum, läser numera in något helt annat i orden ovan än vad de som predikade i kyrkan när jag var liten gjorde. Egentligen är det fina tankar som framförs men för att någon ska kunna återgiva de djupa och dolda intrycken av den andliga världen så måste man också ha ett medvetande som har tillgång till den andliga världen,. Detta kräver hårt arbete och en inre kamp mot sinnena som helt och hållet har vårt sinne i sitt grepp.

 
Pauli ord: en ande med herren, betyder att en människa blir kopplad till den andliga världen. Vi blir medvetna på ett andligt plan.

Här kommer vi till en av de bitarna av den esoteriska/andliga traditionen som kanske är svårast att ta till sig men också den som är mest missbrukad: för att ta dig till den andliga världen, för att bli sammankopplad med din egen själsliga sida så behövs en lärare som kan göra detta, som kan initiera dig i detta.

 
En enkel förklaring till detta är att den andliga energin flödar in i skapelsen, att ta sig på andra hållet så att säga med sitt medvetande och ”frikopplas” från sinnesvärlden kräver någon som själv är kopplad till urkällan, Gud eller vad vi vill kalla den andliga världen och kan hjälpa oss på vägen.

Naturligtvis ”ser han allt” men detta har inte så mycket med skuld, skam och straff att göra. Helvetet är något som vi skapar inom oss själva när vi går emot livsströmmen, livet i sig är precis så vacker som det verkar vara, eller rättare sagt vi har ingen aning hur vackert livet är då vi sitter fast i vår egen lilla värld.

 

The Way is ever nameless.

Though simple and subtle,

The world cannot lead it.

If princes and kings could follow it,

All things would by themselves abide,

Heaven and Earth would unite

And sweet dew would fall.

People would by themselves find harmony,

Without being commanded.


As soon as rules were made, names were given.

There are already many names.

One must know when it is enough.

Those who know when it is enough will not perish.


Tao in the world,

is like a river flowing home to the sea.

Tao Te Ching

 

Kommentera här: