Första gången jag röstade

 

 

Jag hade nyligen fyllt arton när jag stegade in i vallokalen och gick fram till valförrättaren för att fråga om hon hade en penna jag kunde låna. På den tiden hade jag enbart svarta kläder och hon som satt där bakom det enkla bordet såg lite nervös och frågande ut. Jag fick min penna och skrev med lite knaggliga bokstäver, ”Talande tomma stolar”
Jag var ju Anarkist på den tiden, kanske är jag det fortfarande, dock inte på det sätt som du förmodligen tror. Anarkismen är en ideologi som har lika många tolkningar och idéer som det finns anarkister, min såg väl ut ungefär så har: vi tar mitt favorit band på den tiden, Crass och blandar med Martinus kosmiska lära så får man en liten bild om hur den såg ut då i mitten på 80-talet.
Crass symbolen visar två ormar som slukar varandras svansar slingrade runt olika symboler för förtryck, det Kristna korset, Swastikan, Union Jack. Precis som ormarna kommer äta upp varandra kommer förtryckarna förgöra sig själv.

Jag fick iden till att rösta så som jag gjorde genom en tidning som hette April tryckt i tabloidformat fylld med mängder av idéer i allt från självhushållning till politik, paketerat i bästa anarkistiska DIY-attityd. De hade en artikel inför valet att om tillräckligt många röstade på talande tomma stolar, så skulle de finnas tomma stolar som visade på att vi trodde inte på den modellen av styrande. Eller något liknande, ska sanningen fram så kommer jag inte ihåg all vad argumenten var.

 
Dessa två ganska olika intressen Crass och Martinus stod för ett sökande efter svar på de politiska och samhällelig problem jag såg, ett svar på de andliga frågorna. Att föra in läran om reinkarnation, att vi har ett ansvar över oss själva och hur vi beter oss gentemot andra som sträcker sig långt bortom detta livet. Detta gav ett djup som saknas i många nivåer i vårt samhälle.

Vad vi i framtiden skulle kunna tänka oss är ett mer decentraliserat samhälle där varje by, stad, land uttrycker sin unikhet. Desto mer tekniken utvecklas desto lättare kan detta organiseras. Kanske kommer det finnas ett överordnat organ i varje land och ett för hela världen som organiserar flödet av teknik, mat medicin, kort och gott: allt som behövs för att få världen att fungera så smidigt som möjligt.

Alla ideologier, då de enbart uttrycker en del av helheten kan inte representera hela mänskligheten.
Detta kommer leda till konflikter inom och utom oss.

Det som förenar alla människor är det andliga ljus som är bortom motsatserna. Detta ljus som många av de som haft nära-döden-upplevelser känt av och som förändrat dem för alltid.

Det är detta inre ljus som söker att manifestera sig inom oss, och genom oss, i världen. Det är detta ljus som är den grundläggande drivkraften i skapelsen, utan den så skulle ingenting existera.

 

 
I friktionen mellan motsatserna formas vi
Vi vet inte vem vi är
Vi tror vi vet genom våra tankar
Genom de spegelbilder vi får när vi tittat på oss själva
 
Med allt detta vi tror
gör vi det bästa vi kan
för att navigera
 
Det fina i allt är
att vi kommer så småningom
sett allt vi inte är
 
Anders björnberg 2018